Pre milovníkov chilli alebo tých čo si radi pridávajú k jedlu rôzne omáčky sme sa porozprávali s Dominikom a Marekom o ich značke MUERTA.
Čo ste robil pred projektom MUERTA?
Je to v podstate náš prvý spoločný projekt, teda okrem toho že spolu hráme v rovnakej kapele????
Ako ste sa dostali ku výrobe omáčok a prečo?
K výrobe omáčok sme sa dostali cez našu spoločnú vášeň k chilli papričkám, keďže ich milujeme. Tým že sme sa venovali pestovaniu chilli to už bol len krôčik, keď sme sa dostali k nápadu uvariť si chilli omáčku pre vlastnú potrebu a našich kamarátov a nakoľko sme mali pozitívnu odozvu, tak sme sa rozhodli skúsiť ich predávať cez e-shop.
Značka MUERTA je pomerne mladá venujete sa jej full time alebo je to len projekt po pri práci?
Momentálne je to pre nás oboch stále len koníček ako vravíte popri práci, ale celkovo nás to baví a do budúcna by sme chceli značke MUERTA venovať viac času.
Ako vznikali jednotlivé typy omáčok?
Aktuálne máme v ponuke tri základné omáčky:
Tomate – chceli sme vytvoriť aj univerzálnu omáčku, ktorej základ je tvorený z rajčín s výraznou chuťou papričiek Habanero a červenou cibuľkou. Celú zmes ešte dopĺňa Tamari sójová omáčka s destilovaným Saké.
Barbacoa – Pri tejto omáčke sme strávili spolu s Dominikom asi najviac času, lebo sme chceli vytvoriť BBQ omáčku, ktorá nebude oproti svojim konkurentom sladká, ale naopak chceli sme docieliť aby nasa omáčka mala autentickú dymovú chuť BBQ. Táto omáčka Vás obdarí chuťou bieleho orechu, rajčín, údenej papriky, sliviek a nakoniec naše oblúbené Habanero papričky.
Curry – napadlo nás spraviť niečo naozaj výnimočné a nakoľko som obdivovateľom Indickej kuchyne, snažil som sa vytvoriť omáčku, ktorá bude pripomínať kuť kormu. V tejto omáčke nájdete okrem curry, tiež melanžovaný kokos a pražené kešu orechy, doplnené o škoricu,citrónovo zázvorový sirup a cukrovej trstiny. Samozrejme nemôže chýbať pyré z čerstvých Habanero papričiek.
Kto boli Vaši prvý zákazníci, koľko omáčok ste vyrobili pre začiatok?
Naša prvá „neoficiálna“ várka omáčok bolo približne 200 kusov z nich sme porozdávali väčšinu svojim kamarátom a našej rodine a ako som už spomínal odozva bola pozitívna.
Čím sa odlišujete od konkurenčných omáčok?
Od začiatku výroby našich chilli omáčok sme sa nechceli zamerať len na ich pálivosť, ale chceli sme sa zamerať hlavne na chuť jednotlivých ingrediencií. Na rozdiel od ostatných značiek sa snažíme nepoužívať toľko octu a soli, a to vyplýva z našich osobných chutí nakoľko nemáme radi príliš kyselé omáčky. Hlavným znakom našich omáčok je že používame kvalitné suroviny, najčastejšie v BIO kvalite. Omáčky MUERTA sú určite vhodné pre všetkých vegánov a tiež neobsahujú lepok a laktózu.
Chystáte sa skúsiť osloviť aj gastro zariadenia? Prípadne iný predajný kanál ako je e-shop?
Aktuálne sme v procese rokovania predaja našich omáčok na e-shope Aktin, ktorý sa venuje zdravej a športovej výžive. Naše aktivity by sme radi smerovali aj do niektorých vybraných reštaurácií v Brne, ako aj bezobalových obchodoch. A do budúcna by sme sa radi zúčastnili festivalu pálivého jedla, tiež nás zaujímajú trhy a rôzne markety kde by sme radi prezentovali naše omáčky.
Predávate aj do zahraničia alebo len v Čechách? Chcete osloviť aj ľudí v zahraničí?
Momentálne odosielam len na Slovensko, kde by sme sa chceli viac dostať do povedomia a osloviť možných budúcich zákazníkov. Ohľadne zahraničia momentálne nad tým neuvažujeme, budeme radi ak by sme si spravili dobré meno v Čechách a na Slovensku a našli si tu klientelu odberateľov.
Kedy približne očakávate návratnosť investícií, pokiaľ sa Vám už nevrátila?
Ako sme už spomínali na začiatku, je to pre nás s Dominikom hlavne koníček, tým pádom ide všetok zisk a zárobok opätovne do nákupu zariadení, surovín a na vývoj nových druhov omáčok. Tiež by som rád spomenul, že časť peňazí, ktoré zarobíme tak prispievame na azyl pre mačky LUCKYCATS. Tiež by sme do budúcna radi sponzorovali aj iné organizácie.
Kam chcete posunúť značku MUERTA v roku 2020, prípadne chystáte niečo nové?
Čo sa týka značky MUERTA chystáme sa v priebehu roka vydať limitovanú edíciu veľmi pálivých omáčok, a do konca roka sa určute budete mať na čo tešiť lebo ďalšie omáčky ešte pribudnú. Súčasne pracujeme spolu na novom brande omáčok, ktorým budú opäť dominovať čo najkvalitnejšie suroviny, rovnako ako je to u omáčok MUERTA. V tomto prípade sa ale bude jednať o samostatnú kategóriu omáčok, ktoré budú vhodné pre zákazníkov nepreferujúcich pálivé omáčky, lebo daná značka bude z kategórie nepálivých omáčok.
Ďakujeme budeme Vás sledovať a radi si to zopakujeme ak budete predstavovať nový brand.