Kombucha je huba, ktorú objavili v Číne, kde ju považovali za dar bohov a ázijský bojovníci ju pili ako nápoj nesmrteľnosti, aby do boja išli svieži a plný sily.
Svoj názov dostala po kórejskom lekárovi Kombu, ktorý z tejto huby pripravoval čaj pre japonského cisára a úspešne mu vyliečil gastritídu. Následne sa poznatok o tejto hube a nápoju z nej šíril do sveta. Pitie nápoja z kombuchy podporuje imunitu a má aj očisťujúce vlastnosti na náš organizmus. Tento bublavý nápoj, vzniká fermentovaním sladeného čajového nálevu pomocou probiotických kombucha kultúr.
V skratke sme Vám povedali čo je kombucha a práve jeden takýto kombucha nápoj vzniká v Čechách pod značkou MAGU. Konkrétne v tomto nápoji prebieha fermentácia viac ako 5 týždňov a mení pôvodný čajový nálev v živý produkt tvorený miliardami probiotických baktérií, aktívnymi enzýmami a organickými kyselinami. Všetky produkty MAGU musíte skladovať v chladničke keďže ide o nepasterizovaný, nefiltrovaný a nijako konzervačne upravený produkt.

Zdroj: Instagram
Značku MAGU založil bývalí obchodník Marek Siwy, ktorý sa s kombuchou stretol v Amerike keď študoval v Los Angeles financie. Tam bol nápoj veľmi obľúbený a ľudia boli z neho nadšený. Po návrate do Európy Siwy nenašiel na trhu dostatočne kvalitné nápoje kombuchy, a preto sa rozhodol, že sa vrhne na podnikanie a spustí výrobu vlastnej kombuchy.
Začiatok nebol vôbec ľahký.
Keďže nápoj nie je pasterizovaný, bolo náročné stále dosahovať rovnakú chuť a zloženie. Siwy sa však s touto výzvou popasoval a nakoniec sa mu to podarilo. Následne kontaktoval Vysokú školu chemickotechnologickú kde dal svoj nápoj testovať. Pre predstavu možno výrobu kombuchy prirovnať k výrobe piva alebo vína, kde podobné postupy využívajú dozrievanie baktérií a kvasiniek.
Prvá dávka, ktorú vyrobil sa rozpredala vďaka jeho priateľom za približne 14 dní. Siwy hneď pochopil že je potrebné investovať do fermentačných sudov a strojov, aby vedeli uspokojiť dopyt. Tiež bolo potrebné vyriešiť logistiku, treba si uvedomiť že ide o nápoj s obmedzenou trvanlivosťou a navyše musí byť v skle.

Zdroj: Instagram
Od spustenia výroby sa MAGU posúva stále v pred. Z pôvodných 300m2 výroby majú dnes už 1400m2. Ako sme už spomenuli na začiatku, je potrebné nápoj skladovať v chlade. Preto výroba musí mať chladiarenskú časť, kde dnes uskladnia až 12 tisíc fliaš, ktoré musia stále pretáčať.
Proces výroby trvá presne 6 týždňov, 2 týždne zaberie kultivácia kultúr v sterilnom prostredí a 3 – 4 týždne zaberie fermentácia v presnom pomere čaju. Jeden deň trvá dochucovanie a keď sa kombucha nafľaškuje ešte musí minimálne týždeň dozrievať.

Zdroj: Instagram
Tým, že ide o prírodne fermentovaný nápoj, je potrebné si pripomenúť, že z MAGU procesy vo fľaši sa nezastavia a preto je potrebné skladovanie v chlade. Ak by ste tak nespravili, môže sa stať, že by nápoj po otvorený vybuchol. A na druhú stranu, ak prekročíte 10 týždňovú dobu trvanlivosti môže byť nápoj alkoholický.

Zdroj: Instagram
Dopyt bol taký veľký, že vytvorili čakacie listiny.
Aktuálne je dopyt v Čechách 35 tisíc fliaš mesačne. S novou linkou, do ktorej investovali by nemal byť problém vyrobiť až 100 tisíc fliaš mesačne. MAGU si viete zakúpiť hlavne na ich e-shope ale nájdete ho aj v pár kaviarňach a na Košíku.
Siwy by najradšej expandoval do zahraničia prvou destináciou má byť Rakúsko a Nemecko. Tiež by ho potešilo ak by vedeli z obalu odstrániť názov kombucha a bol by tam len MAGU, ktorý by označoval že ide o nápoj s pozitívnymi zdravotnými účinkami.
Zdroje: Forbes.cz , Czechcrunch