“facebook
Autor: Natália Kosmelová
1. januára 2024
Zdieľaj

Séria – Odevný a textilný priemysel na Slovensku: slovenské podniky (3)

 

Prinášame Vám predposlednú časť o odevnom a textilnom priemysle na Slovensku. V prvej časti ste si mohli prečítať o minulosti, súčasnom stave a vyhliadke, akú má odevný priemysel do budúcnosti. V následujúcej časti sme písali o dovoze z východu a dnes tu máme časť o slovenských podnikoch a budúcnosti odevného priemyslu. 

 

Významné textilné a odevné podniky na Slovensku

Ozeta Neo Trenčín

Známa firma, ktorá pôsobí na slovenskom trhu už od roku 1939. Svoju výrobu orientuje na kvalitné značky pánskych odevov, ktoré boli pôvodne vyrábané firmou OZETA v Trenčíne. Momentálne jej prevádzka sídli v Topoľčanoch. Časť ich produkcie sa vyváža aj do iných krajín Európy.

Viete si u nich kúpiť nielen pánske košele, ale aj dámske formálne či voľnočasové oblečenie. V čase koronavírusu však svoju výrobu obrátili aj na iné zameranie. Ochranné rúška, ktoré vyrábajú dvoch rôznych druhov, sú vytvorené z bavlnenej tkaniny a zo špeciálnej netkanej textílie.

Zdroj: Archív Ozety.

Makyta Púchov

V roku 1939 sa stala Makyta prvou slovenskou továrňou na výrobu odevov na Slovensku so 150 zamestnancami. Počas nasledujúcich rokov sa výrazne rozrástla, zamestnávala vyšší počet pracovníkov a mala na svojom konte 120 predajní. Po otvorení novej výrobnej haly v roku 1950 sa tu konala aj módna prehliadka detskej, dievčenskej a dámskej konfekcie.

V súčasnosti sa spoločnosť zaoberá produkciou odevov, ako sú šaty, blúzky či plášte. Výroba je orientovaná na exkluzívne značky ako napríklad Prada, Armani, Versace, ktoré oceňujú precíznosť a flexibilitu ich práce.

Zdroj: Tasr.

Pozor! Viete, čo všetko treba splniť z pohľadu zákona, ak chcete na trh uviesť nový produkt?

Tatraľan Kežmarok

Tatraľan bola prvá priemyselná ľanárska továreň nielen na území Slovenska, ale aj v Uhorsku. Mechanická pradiareň a tkáčovňa ľanu bola založená v roku 1860 a má tak vyše 160-ročnú tradíciu.

Tatraľan sa zaoberá výrobou:

    n

  • ~ utierok, uterákov, obrusov, posteľnej bielizne
  • n

  • ~ plášťovín, reflexných tkanín
  • n

  • ~ rukavicovinou, sedlárskym a maliarskym plátnom
  • n

  • ~ maskáčovinou

Zdroj: Archív Tatralanu.

Budúcnosť textilného a odevného priemyslu nielen na Slovensku

Ako docieliť, aby textilný a odevný priemysel nebol dehonestujúci pre životné prostredie? Ako zabrániť sociálnej nerovnosti šičiek v Ázii? Ako minimalizovať neetické zaobchádzanie so zvieratami?

Ak aj vás trápia tieto otázky, nezúfajte. V nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme, ako sa dá zmenšiť negatívny vplyv textilného a odevného priemyslu a aká nádejná budúcnosť nás môže čakať.

Udržateľné materiály

Pokiaľ sa oblečenie vyrába z udržateľnejších materiálov, na ktoré sa nepoužívajú pesticídy a nie sú tak zaťažujúce pre životné prostredie, tak aj samotná móda bude mať lepšiu perspektívu. Poznáte udržateľné materiály?

Biobavlna

Na rozdiel od normálnej bavlny sa biobavlna pestuje bez GMO (geneticky modifikované organizmy) a škodlivých látok. Zavlažovaná je dažďovou vodou a produkuje menšiu uhlíkovú stopu.

Podľa organizácie GOTS (Global Organic Textile Standard) by pestovanie biobavlny mohlo znížiť globálne otepľovanie až o 46%. Používajú sa na ňu prírodné hnojivá, ktoré neznečisťujú spodnú vodu a rieky.

Produkty zo 100 % biobavlny sú označované  certifikátom GOTS, ktorý zaručuje:

    n

  • ~ žiadne pesticídy
  • n

  • ~ spracovanie bavlny bez použitia chemikálií
  • n

  • ~ zákaz detskej práce
  • n

  • ~ bezpečné pracovné podmienky
  • n

  • ~ bez utrpenia na zvieratách a ďalšie

Biobavlna je tiež vhodná pre ľudskú pokožku, pretože sa na výrobu oblečenia nemôžu používať žiadne AZO farbivá, pretože sú toxické. V západnom svete je ich používanie už zakázané alebo prísne kontrolované.

Konopa

Konopa je prírodné vlákno známe aj pod latinským názvom Cannabis sativa. Jej využitie je širokosiahle a aj pri samotnom odevnom priemysle má svoj veľký význam. Konope sa tiež využíva napríklad ako masť na lekárske či kozmetické účely, alebo aj v potravinárskom priemysle.

Z tejto rastliny je využívaná stonka a semená a dorastá do výšky 2 až 4 metrov. Na rozdiel od bavlny si konopa na svoj rast vyžaduje približne 4-krát menej vody. Taktiež sa na ňu nepoužívajú chemické pesticídy a tak žiadne toxické látky nenarúšajú ekosystémy. Veľkým plusom je, že počas svojho rastu dokáže konopa absorbovať veľké množstvo uhlíka, a tak neprispieva k tvorbe skleníkového efektu.

Konopné oblečenie je pohodlné a priedušné. Čím častejšie je nosené, tým viac sa vlákna zmäkčujú a sú príjemnejšie pre telo. Po vynosení oblečenia z neho nezostáva žiaden odpad – dokáže sa úplne biologicky rozložiť.

Zdroj: Freepik.

Ľan

Okrem toho, že je tento materiál ekologický, je so Slovenskom aj úzko spätý, pretože bol v minulosti základom slovenskej textilnej kultúry. Ľan sa pestoval už od nepamäti, informácie o jeho používaní siahajú do obdobia 7 000 pred naším letopočtom.

Ľanový materiál má dobrú tepelnú vodivosť, vďaka čomu vám v lete nebude teplo a v zime chladno. Tiež potláča vznik baktérií a plesní. Je šetrný k prírode, pri jeho pestovaní nevzniká žiaden odpad.

Viete, ako sa správne starať o ľanové oblečenie?

    n

  • ~ prvýkrát operte oblečenie vo vlažnej vode na 30°C samostatne bez bieliaceho prášku
  • n

  • ~ ďalšíkrát môžete oprať veci s ostatným oblečením podobnej farby
  • n

  • ~ nesušte ľanové oblečenie na priamom slnku, aby nevybledlo
  • n

  • ~ nesušte oblečenie v sušičke
  • n

  • ~ žehlite, keď je ešte vlhké
  • n

  • ~ žehlite na najvyššej teplote žehličky (200°C)

Tencel

Tencel, známy aj ako lyocell, sa získava z celulózy dreva eukalyptu. Na dotyk je podobný hodvábu – je mäkký a príjemný. Výborne absorbuje vlhkosť, je priedušný a odolný. Je vhodný aj pre citlivú pokožku, pretože je nedráždivý a antibakteriálny.

Väčšina krokov, ktorá vedie k výrobe tencelu, je znovuobnoviteľná. V porovnaní s bavlnou sa na spracovanie tencelu minie 10-20x menej vody.

Fair trade a odevný priemysel

Čo je to fair trade?

Fair trade je spravodlivý alebo férový obchod, ktorý vznikol ako odozva na neetické a nespravodlivo vedené podnikanie najmä z rozvojových krajín. V tomto programe ide o to, aby zamestnanci pracovali v poctivých podmienkach a nepoškodzovalo sa životné prostredie.

Aké princípy musia organizácie dodržiavať?

    n

  1. Spravodlivé ocenenie svojich zamestnancov
  2. n

  3. Bezpečné pracovné prostredie a podmienky
  4. n

  5. Zákaz diskriminácie a detskej práce
  6. n

  7. Rešpektovanie práv pracovníkov
  8. n

  9. Priamy obchod a dlhodobé obchodné vzťahy
  10. n

  11. Šetrný prístup k životnému prostrediu

Ako zistím, či je môj produkt fair trade?

Všetky fair trade výrobky (nielen oblečenie, ale aj produkty určené na konzumáciu – káva, čaj, kakao či rôzne ekologické a zdravotne nezávadné potreby pre deti) musia byť označené certifikačnou známkou FAIRTRADE®, ktorá sa nachádza na obale produktu.

Zdroj: Freepik.

To najlepšie z budúcnosti na záver

Napriek tomu, že vešteckú guľu bohužiaľ nemáme, môžeme predvídať, že zelenšia budúcnosť pre našu planétu a svetlé zajtrajšky pracovníkov závisí predovšetkým od správania nás spotrebiteľov. Hovoríte si, ako môže nákup zmeniť budúcnosť tisícov až miliónov ľudí? Jednoducho, každý krok sa počíta. Tlak od spotrebiteľov je to jediné, čo môže budúcnosť ovplyvniť – fair trade výrobky, ekologické materiály, uprednostňovanie lokálnych výrobcov – to je cesta, ktorou by sme sa mali dať.

Idete do toho s nami? V našej poslednej sérii o odevnom priemysle sme si pre vás pripravili niekoľko tipov, ako na to.

VYPOČUJTE SI NOVÉ
EPIZÓDY MADE IN CAST
ZOBRAZIŤ PODCAST
Už čoskoro
Kubis the Nook, Bratislava
PRIPRAVUJEME
25.4.2024 18:00
Kubis the Nook, Bratislava
KÚPIŤ LÍSTOK
Prírodná kozmetika Musk
je tu s nami už od roku 2016
ZOBRAZIŤ PRODUKTY

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ